NVBP.nl

Nederlandse Vereniging voor Bingo en Poker

  • Advertise Here
  • Advertise Here
  • Advertise Here
  • Advertise Here

Wat is Bingo


Wat is bingo

Bingo is één van de populairste gokspellen ter wereld en zal dat wellicht ook blijven. Het spel bestaat al een kleine 500 jaar en is daarmee een van de weinige oude gokspelen dat nog steeds gespeeld wordt. De bekendheid heeft het spel waarschijnlijk te danken aan de eenvoudige manier van spelen en het feit dat het geen kennis, maar puur geluk vereist. Iedereen kan het spelen en daarom speelt ook iedereen het. De bedoeling is om getallen op een kaart weg te strepen en diegene die als eerste alle getallen heeft doorstreept is de winnaar. Deze persoon roept dan “Bingo!” waardoor iedereen direct weet dat er een winnaar is. Er zijn in totaal 25 getallen die moeten doorstreept worden waarvan 24 echte getallen zijn en 1 een jokergetal is. Ondertussen bestaan er ook varianten waarbij de speler die als eerste een verticale of horizontale rij vol heeft, het spel wint.

 

Er zijn verschillende manieren om Bingo te spelen. Zo wordt het nog steeds gespeeld als vroeger, waarbij mensen samenkomen in cafés, clubs of bejaardentehuizen voor een gezellige, sociale bingoavond. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van oude bingokaarten en een bingomolen met bingoballetjes. Deze vorm van bingo is vooral gericht op het sociale gebeuren en de toegang is dan ook vaak gratis waarbij de bingokaarten zeer goedkoop kunnen worden aangekocht.

 

Uiteraard heeft de sterke populariteitsgroei gezorgd voor een toename qua interesse. Mensen begonnen het spel te spelen om geld te verdienen en al snel werden grote hallen, de zogenaamde Bingo Halls, opgezet waar massaal bingo gespeeld wordt. Het grote verschil is dat je met een grote hoeveelheid mensen speelt en dat de inzet veel hoger is. De geldprijzen die je kan winnen zijn weliswaar ook aanzienlijk hoger dan bij het traditionele bingospel.

 

Hoewel de Bingo Halls de nodige vernieuwing brachten, waren deze niet in alle steden beschikbaar. De spelers wilden liever geen uren reizen om lekker te kunnen bingoën dus werd het concept uitgewerkt naar een internetvariant. Tegenwoordig wordt bingo op het internet gespeeld. Het is gegroeid tot een net zo bekend gokspel als poker en blackjack. Het is zeer eenvoudig te spelen waardoor ook ouderen er direct aan kunnen beginnen zonder eerst een programma te downloaden of lastige procedures te volgen. Het is mogelijk om het spel puur voor het plezier te spelen, maar vaak wordt er gegokt om grote geldprijzen wat voor veel (jonge) spelers een enorme motivatiefactor is.